(225 g/l klórpirifosz-metil hatóanyagot tartalmazó folyékony [EC] rovarölő szer)

Biztonsági adatlap - Reldan* 22 EC

 

Repce, mustár, olajretek, almatermésűek, csonthéjasok, szőlő, kártevői illetve gabonafélék - raktári kártevői ellen, valamint üres raktárak fertőtlenítésére felhasználható rovarölő szer.

Forgalombahozatali engedély száma: 02.5/11265-1/2010

FELHASZNÁLHATÓ

 Kultúra  Károsító  Szermennyiség (l/ha)  A kijuttatáshoz szükséges vízmennyiség (l/ha)
Repce, mustár, olajretek

repceszár-ormányos, repce-fénybogár, repcebecő-ormányos, repcebolha, repcedarázs

2,0 200-400
 Szőlő Szőlőmolyok, szőlőilonca 2,2 500-1200
Almatermésűek  Almamoly, levéltetvek, levél aknázómolyok 2,7 500-1500
 Cseresznye, meggy  Levéltetvek, pajzstetvek 2,7 500-1500
 Gabonafélék  Raktári kártevők 7,0-10,5 ml/t 0,3 l/t
Üres raktár, tároló  Raktári kártevők  0,6-1,1 ml/m2  50-100 ml/m2

 

JAVASOLT NÖVÉNYVÉDELMI TECHNOLÓGIA:

gabonatároló silótornyok 

A méhek és egyéb beporzást végző rovarok védelme érdekében virágzási időszakban nem alkalmazható! Mézharmat vagy virágzó gyomnövények jelenléte esetén nem alkalmazható!

Repcében repcedarázs és repcebolha ellen a készítményt a növény 5-6 leveles állapotában célszerű kijuttatni. Repcebolha esetén a károsított levélfelület ismeretében kell dönteni a védekezések szükségességéről. A védekezést tavasszal repce-fénybogár, repceszár-ormányos és repcebecő-ormányos ellen a kártevők táblára történő betelepedési időszakában, az imágó létszám figyelemmel kísérése mellett javasolt elvégezni. A kezelést legkésőbb rejtett bimbós állapotban lehet elkezdeni és a zöldbimbós állapot kezdetéig be kell fejezni. A szer nem alkalmazható, ha szórványosan sárgabimbós vagy virágzó növények már megjelentek a zömében rejtett bimbós állományban.

Szőlőben szőlőmolyok és szőlőilonca ellen a védekezéseket előrejelzésre alapozva, a tömeges lárvakeléskor kell elkezdeni, nemzedékenként egy, vagy elhúzódó rajzás esetén 7-10 nap múlva ismételt kezelés szükséges. Az amerikai szőlőkabóca valamennyi fejlődési állapota ellen felhasználható. A fiatal lárvák ellen kell a védekezést időzíteni.  A védekezések hatásosságát jelentősen növeli az időben végzett zöldmunka.

Almatermésűekben, cseresznyében és meggyben a korai zöldbimbós állapottól a teljes sziromhullás utáni állapotig nem használható a szer.

Almában almamoly és levélaknázó molyok ellen a tömeges lárvakelés időszakában célszerű a védekezéseket elkezdeni. A levéltetvek ellen a kolónia képzés kialakulása előtt ajánlott először védekezni. Elhúzódó rajzások esetén a kezelést más hatásmechanizmusú készítményekkel kell folytatni.

Cseresznyében, meggyben a levéltetvek ellen a kezeléseket az első össze nem függő kolóniák kialakulásakor kell elkezdeni. A pajzstetvek elleni védekezéseket nemzedékenként a tömeges lárvakelés idején célszerű elvégezni. Idősebb fejlettségű pajzstetű alakok jelenléte esetén a készítményt hatásfokozás céljából célszerű könnyű nyári olajkészítményekkel kombinációban kijuttatni.

Tárolt termények (gabonafélék) kezelésére 300 ml/t vízmennyiséggel kell az előirt szermennyiséget a magvak felületére felvinni,amelyhez CFG terményfertőtlenítő gép használata javasolt. A magasabb dózissal 6 hónapnál hosszabb fertőzésmentesség biztosítható.

Üres termény raktárak fertőtlenítéséhez a tárolótér kiürítése és kitakarítása után 50-100 ml/m2 víz felhasználásával kell a szert kijuttatni, az előirt védőruházat használatával. A tárolót a kezelés után 24 órára le kell zárni, majd ezt követően alaposan ki kell szellőztetni. Azokban a tárolókban, ahol jól szigetelt zárás nem oldható meg, a magasabb dózist kell alkalmazni. Megfelelően szigetelt tárolókban (fém-, betonsilók, stb.) az alacsonyabb dózis is hatékony

 

Légi kijuttatás: nem engedélyezett

TECHNIKAI ADATOK

 • Forgalmazási kategória: I. 
 • Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap 
 • Élelmezés egészségügyi várakozási idő:
  • Káposzta: 7 nap
  • Alma: 14 nap
  • Hagyma, szőlő, csonthéjasok: 30 nap
  • Gabona, kukorica: 21 nap