A szőlő növényvédelme

a szőlő technológiai kézikönyv címoldala

TECHNOLÓGIAI AJÁNLÁS


Megoldandó feladat: lisztharmat
Megoldás: Karathane Star, Rally Q, Systhane duplo
Felhasználás ideje: Fürtmegnyúlástól – zsendülésig
A korai fertőzések megakadályozására a Karathane Star 0,6 l/ha-os dózisával védekezhetünk. A Karathane Star hatóanyaga a kén tartalmú szereknél erősebb hatással rendelkezik , és alacsony hőmérsékleten is hatékony. A lisztharmat ellen már a fürtmegnyúlás időszakában felszívódó szerrel kell védekezni. Ebben a kritikus fejlődési stádiumban, megelőző jelleggel javasoljuk a Rally Q használatát. Ez a készítmény két olyan hatóanyagot tartalmaz, amelyek gyógyító és megelőző módon is hatnak a lisztharmatra. Hatásmódja szerint felszívódó, gázhatású, a bogyók és a levelek viaszrétegben tartósan megkötődő hatóanyagokat tartalmaz, ezért a fürtvédelem mellett a leveleken megjelenő lisztharmat ellen is hatékonyan alkalmazható, igazi csúcs-készítmény. A Rally Q dózisa 1-1,25 l/ha.

Ezzel a készítménnyel védekezhetünk a fürtmegnyúlástól egészen a fürtzáródás kezdetéig.

Fürtzáródás és zsendülés idején a bogyók védelme mellett a levélzet tisztán tartása is fontos feladat. Ilyenkor a Karathane Star + Systhane duplo kombinációt javasoljuk. A lisztharmat áttelelő képleteinek számát és így a következő évi fertőzés veszélyét csökkenti drasztikusan a szüret után elvégzett Karathane Star kezelés.

Megoldandó feladat: peronoszpóra és szürkepenész
Megoldás: Dithane M45, Dithane DG NeoTec
Felhasználás ideje: Rügyfakadástól – zsendülésig
Peronoszpóra ellen elegendő virágzásig a Dithane-t használni, a virágzás környékén felszívódó szert célszerű alkalmazni egy-két alkalommal (pl. Ridomil Combi Gold1). A Dithane DG NeoTec és a Dithane M45 dózisa 2 kg/ha (0,2 %). A felszívódó készítmények kijuttatása után újból a Dithane DG NeoTec kipermetezése ajánlható a fürtzáródásig egy-két alkalommal. A virágzás idején fertőző botrítisz ellen jó hatású a folpet hatóanyag. A zsendüléskor jelentkező szürkepenész ellen speciális készítményt használjunk. Zárópermetezésként réz tartalmú készítményt használjunk.

Megoldandó feladat: molykártevők, pajzstetvek, gyökértetű, tripszek
Megoldás: Runner 2F, Reldan 40 EC, Laser
Felhasználás ideje: Virágzástól – zsendülésig
Még virágzás előtt megkezdődhet a szőlőmolyok rajzása. A szőlőmolyok első nemzedéke ellen használjuk a Runnert (0,3 l/ha). A Runner a szőlőmoly petéket is elpusztítja. Később használjuk a Reldant (1,3 l/ha), amely jól gázosodik és bejut a lombon belülre, a fürtökbe a szőlőszemek közé és az ott lévő hernyókat, lepkéket is elpusztítja. Magasművelésű szőlőkben, ahol a permetszer a nagy lomb miatt nehezen éri el a fürtöt, ajánlható a Reldan alkalmazása. A Reldan igen jól használható pajzstetvek ellen, kisleveles állapotban kipermetezve. A Reldan 1,5 l/ha dózisban eredményesen használható a filoxéra (gyökértetű) levél lakó alakja ellen. A szőlőben károsító tripszek ellen a Laser (0,2-0,4 l/ha) használható, amely a szőlőmolyok lárváit is elpusztítja. A Laser biotermesztésben is engedélyezett rovarölő szer.

Megoldandó feladat: gyomirtás
Megoldás: Goal duplo, Paladin, Dominator Zöld
Felhasználás ideje: Rügyfakadás után ill. fürttisztulás után
A szőlő gyomirtásában a kora tavaszi gyomirtás kivitelezésére a magról kelő egyszikű gyomok ellen a Dual Gold1, a magról kelő kétszikű gyomok ellen a Goal duplo használata ajánlott. A Goal duplo a talaj felszínén filmet képez és így megakadályozza a gyomok kelését. Dózisa 0,5 l/ha, melyet csak a sorokban permetezünk ki. Ha a terület gyomborított, a kombinációhoz adjunk 3 l/ha Dominator Zöldet. A Dominator Zöld elpusztítja a már kikelt gyomokat, a Dual Gold és a Goal duplo pedig megakadályozza a gyomok későbbi kelését. A Goal duplo a törzshajtásokra jutva leperzseli azokat, de nem szívódik fel, a szőlőt nem károsítja. Ha csak az egyszikű gyomok ellen (pl. siska nádtippan) védekezünk a szőlőben, használjuk a Paladint. A Paladin a szőlő levelére kerülve sem károsítja a növényt.

1 a Syngenta védjegye


A szőlő növényvédelmével kapcsolatban bővebb információ a Kiadványaink, katalógusaink címen található.